Tips

Hooggevoeligheid

Als je sterk reageert op prikkels van bijvoorbeeld geluid, structuur in eten, materiaal van kleding, grote winkels, et cetera is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Er zijn tegenwoordig veel boeken over te vinden. Ik vind zelf het boek van Elaine N. Aron Hoog Sensitieve Personen erg goed. Er staat ook een test in die je zelf kunt doen. Kijk waar je baat bij hebt, dat kan voor iedereen verschillend zijn. Schoolgaande kinderen slapen beter als ze een half uur voordat ze op bed gaan, geen computer meer aan  hebben. Over het algemeen is wandelen in de natuur een heel effectieve manier om het teveel aan prikkels kwijt te raken. Het fijne is als je minder last van de negatieve aspecten hebt, je kunt gaan genieten van de vele voordelen die het heeft.

Schemeren

Het valt me op dat er veel mensen zijn waarbij de radio-televisie-computer bijna altijd aanstaat. Het zijn fijne dingen om te gebruiken, maar kijk eens wat er gebeurt als je 's avonds een tijdje neemt om te zitten schemeren, alleen of met elkaar. Het moment dat het licht wat zachter wordt en het nog niet echt donker is. Geen lampen aan,  misschien  een  zachte achtergrond muziek. Je kunt met elkaar in gesprek raken of  gewoon even niets. 

Ontspannen slapen

Bij heel jonge kinderen kan zachte geluiden maken met een rammelaar ervoor zorgen dat ze gemakkelijk in slaap kunnen vallen. Voor ouders kinderen is het geluid van een rain-  stick rustgevend. Je draait hem zacht rond terwijl je hem iets scheef houdt. Een rain stick is in veel wereldwinkels te koop. Verder zijn geleide meditaties op c.d. te koop, b.v. van  Dick de Ruiter; Zelfwaardering voor kinderen en voor oudere kinderen en volwassenen; De genezende waterval.

Power methode van Andrea en Annemarie Cusinello

Dit is een boek waarin Traditional Chinese Medicine helder wordt uitgelegd. Met daarbij korte oefenprogramma´s, die niet heel veel tijd kosten, maar wel veel opleveren. De oefeningen zijn ook te vinden op you tube, zodat het eenvoudig te volgen is.

De vier inzichten van Don Miguel Ruiz

Wijsheid van de Tolteken, een verrassend helder boek met inzichten die heel praktisch toepasbaar zijn, als je echt wilt veranderen.